Att föra sig på en fest

dukat bordHur för sig en värdinna respektive en gäst på en fest för att det ska hålla en så god stämning som möjligt? Det finns en massa rätt och fel men allt går inte att hålla koll på ständigt. Etiketten förändras beroende på situationen och plats, det kan du uppstå en förvirring om vad som gäller. Att under alla omständigheter ha bordsskick och inte prata med mat i munnen är ett måste överallt men de där små extra reglerna kan vara bra att ha koll på.

Beroende på vad man går på för fest så är vett och etikett alltid en regel snarare än ett undantag. Är det en fin middagsbjudning så kan man inte räkna med att det är okej att ”svina”. Fester som har speciella oskrivna regler:

  • Bröllop, finmiddagar, fest med nobelltema och andra fina fester har oftast en klädkod, det handlar om aftonklänningar, kostymer och liknande plagg. Det gäller här också att föra sig, vänta på sin tur och inte vara störande.  Bröllop är en fest då det oftast förväntas att gästerna skall vara uppklädda, detta är dock helt individuellt och ofta kommer en klädkod att stå på inbjudan.
  • Hemmafester, födelsedagsfest, förfest och andra liknande halvspontana fester är oftast informella bjudningar som inte har lika hårda klädregler och samma hårda tag på etikett. Det krävs dock också här en viss ton av vett som vid alla bjudningar. Värt att tänka på och komma ihåg är att alltid ta med sig en gåva till värdparet/födelsedagsbarnet. Efter en viss ålder och områden är det inte heller okej att ta med sin egen dricka till festen, sådant skall bjudas på av värden/värdinnan.

God ton

Det hör till god ton att som värdinna/värd bjuda på gott humör, god dryck och mat och därefter bringa ett tack till dem som kom och gjorde festen/middagen möjlig. Ett sett att göra det är att skicka tackkort till gästerna som kom. Det hör till god ton att skicka tackkort efter ett bröllop, men varför måste det stanna där? Ett tackkort efter en riktigt rolig fest överlag är inte helt fel. Kom ihåg att inte missa någon av de gäster som var med och förgyllde kvällen och ta hjälp utav Qpix.se för att framkalla dina personliga tackkort.