Bjud in till julfest

Det börjar närma sig jul, och med julen kommer även julfesterna. En fest kan vara riktigt trevlig för att fira julens intåg. Varför inte bjuda hela företaget på en julfest innan ledigheterna?

1605233-three-young-women-having-fun-on-christmas

Den senaste veckan har i princip alla medier skrivit om Filadelfiakyrkans inbjudan till deras traditionella julfirande på Öckerö utanför Göteborg. Bland annat rapporterades detta i Dagens Nyheter och på Svenska Dagbladet. På inbjudan stod det ”Jul i Fillan”, men de två l:en kunde tolkas som två t:n. Detta innebar alltså att meddelandet blev lite opassande. Annonsen spreds som en löpeld på Facebook innan kyrkan hann upptäcka problemet och kunde plocka bort annonsen. Hos Filadelfiakyrkan ser man misstaget med lätthet och deras kommunikatör kommenterade att de bjöd på den missen.

Låt julen bli temat

När man bjuder in till julfest gäller det alltså att vara tydlig med sitt budskap så att något liknande inte händer. Något annat som gäller för julfesten är att den ska vara just julig. Det får gärna spelas julmusik och någon typ av julmat med inledande glöggfika är nästan ett måste. Det kan också vara kul att ha någon form av julklappsutdelning där de inbjudna får festliga och roliga julklappar för en billig slant. Dekorationerna är även viktiga för julfesten. Det gäller att skapa riktig julstämning med till exempel en liten julgran, några tomtar och dekorationer i grönt, rött, vitt, silver och guld.

Ha en skön inställning

Många företag väljer att anordna en julfest för de anställda innan alla går på julledigt. Varje år kommer ett antal artiklar om hur man ska bete sig på firmajulfesten och julfester som har spårat ur. På Metro har man dock inställningen att alla på firmajulfesten faktiskt måste räkna med att mycket kan hända, för att festen ska bli lyckad. Man har samlat ett gäng tips till firmajulfesten:

  • Ha festen i en avskild miljö. Har man firmajulfesten en bit bort från stadens nöjen, kan man hålla ihop gemenskapen längre.
  • Snåla inte. Ska man ha en julfest bör man satsa ordentligt och vara beredd på att bjuda på mycket dricka och god mat. Man bör inte arrangera en julfest bara för att det är en rutin.
  • Bjud på dig själv. Har det hänt något oväntat på julfesten, som kanske är lite pinsamt, bör man stå för det dagen efter. Det blir mer avspänt än om man försöker undvika alla på jobbet.
  • Chefen stannar längst. Alla chefer på företaget borde vara de som sist lämnar festen. Om man smiter tidigare som chef, signalerar detta att man är den som jobbar mest.