Festmat

Mat och fest har i de flesta kulturer ett nära förhållande. De kompletterar alltid varandra men ofta är det maten som är själva festen, eller i alla fall det festen cirkulerar runt.  Maten är det som i urminnes tider var anledning till fest och firande. Det är dock delade meningar om vad som egentligen är mat värdig fest. Det skiljer sig enormt mellan länder och kontinenter, men även inom samma generella kultur. Ofta är det någonting som handlar om tycke och smak, det är dock ganska vanligt att mat som är dyr eller svår att få tag på är mer festlig än annan. Till exempel kanske ostron anses vara mer lämpligt till en fin fest än pannkakor.

Festmat ser olika ut beroende på vem som lagar den och var du är i världen.

Olika råvaror används på olika sätt

Hemligheten när du ska ordna mat till en fest är att det skall vara passande råvaror. Det kan vara svårt att veta vad som förväntas av en och vad festens gäster har för syn på tillställningens typ. Det brukar dock fungera med nästan vad som helst som du inte äter så ofta. Ett bra tips är att kolla olika matkassar på www.matkasseguiden.se. Eftersom det är så populärt med matkassar vet ofta företagen vad som anses vara bra vardags mat respektive festmat.

Om du känner att du vill prova någonting som är lite mer ovanligt i Sverige kan du titta efter recept på rätter från andra delar av världen och blanda in influenser från dem. Detta ses av många som festligt eftersom det inte är vanlig Svensk mat och därmed ett nytt sätt att tänka.