Fixa julmat i sista sekunden

I år är det många som för första gången kommer arrangera julfirandet hemma hos sig. Kanske är spindeln i nätet, farmor uppe i Timrå, som brukade stå för all matplanering och allt stök. Men så har tiden haft sin gilla gång och det är nu din tur att öppna upp ditt hem och låta släkten samlas kring ditt bord. Men du glömde visst att det krävdes en hel del planering? Lugn! Det finns fortfarande tid för succé.

Nån gång faller det tillslut på ens bord. Du har de bästa ytorna, det största matsalsbordet. Känner du dig stressad över all julmat som ska lagas och sill som ska läggas in, oroa dig inte. Det finns en massa snabba knep för att lyckas med festmaten. Ett givet tips för att lyckades med festmaten är att beställa hem en matkasse.

Om det inte känns rätt, eller om du helt enkelt inte alls är van att stå i köket, kan du överväga att föreslå knytis. Ett knytkalas brukar i sig bli en succé, folk väljer ut sina favoriter. Som värd kan man då tänka på att stå för det mest väsentliga; att det finns vörtbröd, knäcke och potatis.

Snabba recepten för underbar julmat

Lägga in sill? Det tar inte mer än fem minuter. Det finns så kallad femminuterssill att köpa i affären. Skär bitarna, lägg dem i en snygg glasburk tillsammans med morot, rödlök och krossade pepparkorn. Släkten kommer gapa över att du har lagt in den helt själv.

Risgrynsgröt blir också godast att göra själv. Det finns massa spännande recept, varför inte prova koka den i mandelmjölk istället för vanlig mjölk? Det ger en härlig mandelsmak och känns gammaldags och mjuk i smaken. Köp kanelstänger att koka den i. Det tar faktiskt inte så lång tid som du kanske tror.

Köttbullar kan du förstås stå och göra själv, men hinner du inte får du lov att köpa. Se då till att köpa riktigt goda, kanske lägg en extra slant på dem. För köttbullarna kommer nog de flesta ha på sin tallrik, och det finns inget sorligare än tråkiga köttbullar på julafton. Stek dem i smör, nymalen kryddpeppar och kanel eller pomerans! Totalt förbud att värma dem i micron!

I svd.se kan vi läsa fler bra recepttips som går snabbt att göra.