Inbjudningar till barnkalaset

Alla som har barn kommer förmodligen någon gång att få anordna ett barnkalas. Och vad gäller vilka som ska bjudas eller inte, går åsikterna isär.

När det kommer till att ordna fest, vare sig det är ett barnkalas eller en vuxenfest, gäller det att planera och fixa i god tid. Här kan man läsa ett par tips om hur man förbereder sig för årets alla festligheter. Och en viktig del i planeringen av kalaset är att bjuda in de som ska komma. För det blir ju ingen lyckad fest utan gäster. En smart grej för att få alla som man vill ska komma på plats, är att dela ut inbjudningarna i riktigt god tid så att ingen har möjlighet att planera in något annat på samma datum som festen. Sedan gäller det att man verkligen tänker till om vilka som man vill ska komma på festen, för det är inte alltid helt självklart vem man vill ha där eller inte.

Olika åsikter

När det gäller barnkalas kan det dessutom stå sig dyrt om man slarvar med inbjudningarna och inte bjuder in de som ska bjudas. För ett tag sedan uppstod rejäl debatt om just detta, vilka man ska och inte ska bjuda på ett barnkalas. Många säger att det är ett måste att bjuda hela klassen eller dagisgruppen, medan andra säger att var och en måste få bestämma själva vilka de ska bjuda. Och faktiskt är det så att det inte finns några riktiga regler kring detta. Hör man med skolan eller med föräldrarna går åsikterna isär väldigt mycket. I Göteborgs-Posten kan man läsa att många föräldrar tycker att det är för dyrt att bjuda alla och att det är lite kränkande för barnet att behöva bjuda personer som hen inte umgås med. Andra föräldrar tycker att det är mobbing om man inte bjuder alla.

Finns vissa reglertårta-barnkalas-födelsedag

I vissa skolor finns det regler om att man inte får dela ut inbjudningarna i skolan om man inte bjuder alla till kalaset. I andra finns det inga regler alls kring inbjudningar eftersom man inte vill bestämma om barnens fritid. Några saker man kan förhålla sig till kring inbjudan är i alla fall:

  • Att aldrig bjuda alla förutom ett par personer i en klass.
  • Att inte dela ut inbjudningar framför folk som inte är bjudna.
  • Att barnen själva kan få säga ifrån om de inte vill bjuda vissa personer.