Shoppa billigt till festen

Att ställa till med kalas eller fest av alla dess slag kan bli ansträngt i en tunn plånbok – men det finns en hel del sätt att göra shoppingen billig, bara man vet hur!

ballong1När det kommer till att stå som värd och värdinna för festligheter ska man veta att detta kan bli ansträngt för plånboken med tanke på alla omkostnader man ska stå för. Inte bara ska man bjuda på mat, vilket i sig kan bli en hög kostnad om man bjuder många gäster, man ska också bjuda på något att dricka och sedan ha någonting att underhålla gästerna med. Tidigare har vi exempelvis tipsat om hur man ska förbereda på smart sätt inför årets festligheter, och det kan du läsa mer om här. Men vad vi inte nämnde då var konkreta tips på hur du kan sänka dessa omkostnader när det är du som står för festligheterna.

Handla allt på rea, extrapris och våga pruta!

I nyhetsmorgon tipsar vardagsekonomen Pingis Hadenius om hur man till exempel kan spara genom att pruta – och det går att pruta även i matbutiken. Hennes råd är bland annat att titta på varor med exempelvis kort utgångsdatum och helt enkelt be om ett bättre pris på denna. Och det gör man enklast genom att fråga om priset för att se vad de säger. Annars kan man också se vilka varor som har extrapris eller ligger ute på rea – vilket också fungerar på andra platser än i matbutiken. Reor är till exempel vanligare i kläd- och prylbutiker, och prylbutiken är en bra plats att handla på inför en fest. Där finns allt från engångstallrikar, bålskålar och festligt pynt som kan vara roligt, speciellt om man håller barnkalas. Det viktigaste är dock att inte vara alltför kräsen – de vackraste sakerna är oftast förståeligt dyrare och de lite mindre populära sakerna är i lägre prisklass. Men om man ändå vill ha det vackraste prylarna på sin fest gäller det att vara ute i god id, det mesta hos butikerna brukar reas ut, det gäller bara att ha is i magen och vänta ut dem!