Förlovningsfest

I Sverige är det inte alla som firar ett lyckat frieri med en fest, men i många andra länder är det en stor händelse. Kanske det beror på TV eller att svenskar reser ganska mycket, men under ett flertal år har denna typ av fest börjat smyga sig in i det svenska sinnet och det ser ut som att fenomenet är på uppgång. Och tur är det, för ibland kan förlovningsfesten till och med bli mer lyckad än självaste bröllopsmottagningen.

Hur kommer det sig? Som festarrangör har jag organiserat massor av bröllopsmottagningar, över tvåhundra, och visst är det sant att detta är en av de största händelserna i en människas liv. Få fester blir så storslagna och det händer att paret sparar i flera år för att kunna ha en riktigt stor fest. Så kommer den stora dagen och så blir inte festen riktigt så kul som man hade väntat sig. Av erfarenhet så brukar det bero på stress och allt för höga förväntningar. Att gifta sig är faktiskt ganska stressfullt och även om själva vigselceremonin upplevs som det stora momentet så händer det att paret efteråt hamnar i en slags antiklimax. Veckor av sömnlösa nätter och massor av planering så är man helt enkelt utmattad efter ceremonin och det är flera par som berättat för mig att de knappt minns någonting från mottagningen.

En förlovningsfest, å andra sidan, är mycket mindre prestigefull och tillåter folk att koppla av lite grann, inklusive paret. Man behöver inte klä upp sig till tänderna på samma sätt, och det förväntas inte en massa tal och storslagen underhållning. Istället blir det ett roligt event för att hedra kärleken mellan två människor och alla kan njuta. En sak jag alltid brukar rekommendera är att man anlitar en fotograf även till förlovningsfesten då även detta är ett tillfälle där släkt och vänner samlas på ett ganska unikt sätt.