Grekisk afton

Vad passar bättre mitt i vinterkylan än en varm och härlig grekisk afton? Minnen från semestern som blandas med lysande mat och underhållning? Dans, glädje och sång! Kryddiga rätter och läckra drycker! Ända sedan svenskarna började resa till Grekland på sjuttiotalet så har denna fantastiska kultur präglat sig i deras själ. Till och med den tråkigaste människan vill lyfta på armarna och ropa OPA när han eller hon hör den inledande bouzoukimelodin till Theodorakis Zorba!

Som festarrangör får jag ganska ofta uppdrag, både från företag och privatpersoner, att organisera en grekisk afton. Vissa saker är alltid givna, som till exempel att musiken och maten skall vara grekisk, liksom att färgtemat skall gå i blåvitt – den grekiska flaggan liksom den typiska färgkombinationen i framförallt den grekiska övärlden. Vem har inte varit i Grekland och imponerats av de vackra, vita byggnaderna med blåa dörrar och fönster, Santorinis bländande vita kyrkor med blåa klocktorn, tavernorna med vita dukar och blåmålade stolar?

Underhållningen på en grekisk fest kan variera lite. Som vanligt handlar det först och främst om budgeten men bland de trevligaste alternativen är att bjuda in en rebetika orkester som sitter uppradade på stolar, kretensiska krigsdansare i svart eller några dansare som kan bjuda in gästerna att dansa långdans.

Det är också kul att servera maten på klassiskt grekiskt vis med massor av rätter som helt enkelt läggs fram på borden och som alla kan plocka från. Greker ser maten som en social händelse och man delar på allt som serveras. Med andra ord sitter man inte med individuella rätter.

Ibland blir jag tillfrågad om att krossa tallrikar men jag brukar försöka undvika det. Detta är ingenting man gör i Grekland längre eftersom det faktiskt är ganska farligt. Om någon insisterar så måste man beställa speciella gipstallrikar som inte orsakar flisor om man har sönder dem. Man ska ju ropa OPA och inte AJ!