Livets största fester

Festarrangörer får alla möjliga uppdrag och medan vissa är ganska extrema och kräver massor av fantasi, så finns det också många uppdrag som är av en mer “klassisk” natur. Jag talar naturligtvis om livets olika hållplatser, som till exempel “sweet sixteen”, förlovning och bröllop. Ja, jag har också arrangerat några begravningsmottagningar men då har det varit frågan om personer som uttryckt en önskan i sina testamenten att de vill ha ett party för att fira deras liv efter bortgången istället för en stillsam kopp kaffe.

Sweet sixteen

Det här är en ganska amerikansk grej som börjat bli populärt under senare år, inte olikt halloween och förlovningsfester. Festen involverar oftast tonåringar från välbärgade familjer som vill fira den stora dagen med en hel del överflöd. Här behöver jag oftast inte lägga så mycket tid på mat, inte heller alkohol då alla är minderåriga, utan snarare krävs det musikaliska artister och välkända DJ’s. Sextonåringen, som oftast är en tjej, brukar också ha vissa önskemål om hur de skall dyka upp i lokalen; bärandes på en brits, nedhissade i en gunga från taket eller genom att sjunga på en scen. I spanska kulturer har man en liknande fest för femtonåringar i stället, en quinceañera, och även det har börjat komma till nordligare breddgrader.

Bröllop

Bröllopsdagen anses av många vara livets största dag och här är det extremt viktigt att man uppfyller alla önskemål. Särskilt bruden har ofta drömt om denna dag i hela sitt liv och allt måste gå exakt som hon vill. Termen “bridezilla” kommer från de brudar som blir helt vansinniga och krävande inför bröllopet och jag har fått handskas med min beskärda del av sådana.

Ett bröllop kan göras i många olika stilar och teman men det finns många gemensamma nämnare såsom själva ceremonin, att det skall finnas mat och underhållning liksom tårta och fotograf. Allt måste klaffa för förhoppningsvis är detta en fest som bara firas en gång i livet!